Petri Partanen
  • Etusivu
  • Miksi Petri eduskuntaan?
  • Tule Petrin tiimiin
    • Tule Petrin tiimiin
    • Tietosuojaseloste
    • Ota yhteyttä
  • Lahjoita

Petri Partanen

Palkansaajan ajatuksia

Petri Partanen

Palkansaajan ajatuksia
  • Etusivu
  • Yleinen
  • Onko Suomi tehokkain länsimaa? – terveydenhuollon kustannusvertailua maiden välillä osa 2
  • Onko Suomi tehokkain länsimaa? – terveydenhuollon kustannusvertailua maiden välillä osa 2

    Jaa FacebookissaFacebookJaa TwitterissäTwitterJaa WhatsappissaWhatsapp

    Maa joka työntää eniten rahaa terveydenhuoltoon, ei välttämättä saa parasta terveydenhuoltoa kansalaisilleen. Sokea rahan työntäminen voi johtaa tehottomuuteen, kuten näyttää terveydenhuollon yksityistäminenkin aiheuttavan.

    Terveydenhuollon kustannustehokkuutta mittaa Euroopassa kerran vuodessa health consumer powerhouse vuosittaisella Euro Health Consumer Index-nimisellä tutkimuksellaan, josta uusin julkaistiin tammikuussa. Katsotaanpa miten suomi siellä sijoittuu:

    Suomi on sijalla 6 ja viimeisenä yli 800 pisteen ylittävänä maana Ruotsi on sijalla 12. Näistä maista Suomi laittaa vähiten rahaa terveydenhuoltoon sekä bruttokansantuotteeseen suhteutettuna, että rahamääräisesti inflaatiokorjattuna. Käytännössä nämä top12-maat muodostavat järkevän länsimaisen vertailuryhmän terveydenhuollon kustannuksia ja tehokkuutta verrattaessa, sillä muut maat jäävät selvästi jälkeen, eivätkä ole ostovoimassa verrattuna Suomalaisen palkansaajan tasolla.

    Kun tarkastellaan mitä sijoitetulla rahalla saa pisteinä, on suomi sijalla 12. Tässä edellisestä länsimaisesta viiteryhmästä suomen edellä ovat Hollanti ja Islanti. Hollanti sai parhaimmat pisteet, joten sen sijoitus kertoo että heillä rahan käyttö on tehokasta, koska se näkyy tässä hyvänä sijoituksena. Islanti käyttää suurinpiirtein saman verran rahaa terveydenhuoltoon, kuin Suomi, ja pisteetkin olivat lähellä Suomea, joten senkin sijoitus on perusteltu. Tässä Suomen sijoitus on 3.

    Kun tarkastellaan pelkästään hoitotuloksien pisteitä, joissa Suomi ja Norja jakavat ykköspaikan saaden yhtä monta pistettä (289), on Suomi kuittenkin merkittävästi kustannustehokkaampi Norjaan verrattuna, joka käyttää noin 2500$ enemmän rahaa asukasta kohden.

    Jos pelkkiä hoitamisen tuloksia käytetään vertailukohtana, on Suomi ylivoimaisesti kustannustehokkain maa. Kun otetaan mukaan muita asioita, kuten esimerkiksi hoitoon pääsy ja odotusaika, laskee sijoitus kokonaisuudessa kuudenneksi, joka on silti loistava tulos, erityisesti kustannustehokkuuden kannalta.

    Suomalainen terveydenhuolto on kiistatta kustannustehokas ja tuottaa hyviä tuloksia. Mutta… Jos Sari Sairaanhoitaja tai Liisa Lähihoitaja tietäisi tämän, niin mahtaisi heitä harmittaa oravan lailla, kun maan hallitus leikkasi heidän lomarahoistansa. Olisiko säästöjä kannattanut etsiä muualta, kuin maan ehkä kustannustehokkaimmasta tahosta… Tällä hetkellä maan tehottomin taho vaikuttaa olevan ennätystahtiin omia esityksiään peruuttava maan hallitus.

    Kirjoitan myöhemmin lisää kaavaillun SOTE-uudistuksen vaikutuksista henkilöstön asemaan ja kuntiin.

     

    Lähteitä:
    https://healthpowerhouse.com/files/EHCI-2017/EHCI-2017-report.pdf
    https://healthpowerhouse.com/files/EHCI-2017/EHCI-2017-press-release.pdf
    https://healthpowerhouse.com/files/EHCI-2017/EHCI-2017-index-matrix-A3-sheet.pdf
    https://healthpowerhouse.com/en/news/euro-health-consumer-index-2017-presentation-warsaw/

    31jakoa

    Jaa FacebookissaFacebookJaa TwitterissäTwitterJaa WhatsappissaWhatsapp

    « Suomi on halvin – terveydenhuollon kustannusvertailua maiden välillä osa 1

    Näillä eväillä seuraava ”torikokous” tuskin vain yhden päivän mittainen »

© 2019 Petri Partanen.

Kirjaudu sisään